Conducerea Federației Patronale a Energiei, fostă FPPG, crede că menținerea schemei de plafonare după 31 martie nu e o soluție. Care sunt propunerile

Conducerea Federației Patronale a Energiei, fostă FPPG, crede că menținerea schemei de plafonare după 31 martie nu e o soluție. Care sunt propunerile
Publicat: 20/11/2024, 14:56
Actualizat: 20/11/2024, 15:09

Oficialii Federației Patronale a Energiei (FPE), noua identitate a Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), consideră că menținerea schemei de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale după termenul oficial de expirare, 25 martie 2025, nu este o soluție, iar modul în care va funcționa piața după această dată trebuie analizat și discutat cu partenerii și autoritățile. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă prilejuită de rebranduirea federației, prin extinderea misiunii și strategiei sale, urmare a noilor tehnologii ale tranziției energetice.

Menținerea schemei de plafonare a prețurilor în energie după 1 aprilie 2025 nu este o soluție, a declarat președintele Federației Patronale a Energiei (FPE), Franck Neel, miercuri, la întrebarea jurnaliștilor, în cadrul unei conferințe de presă a federației, ocazionată de rebranduirea acesteia.

„Ne confruntăm cu o piața internațională, trebuie să fim atenți la prețul gazelor. Nu putem fixa prețul gazelor și nu putem estima prețul gazelor și deci asta este important acum. Dacă guvernul decide să mențină plafonul, nu credeam că aceasta este o soluție, cred că am mai spus acest lucru. Trebuie să definim cine are nevoie de asta, care sunt consumatorii vulnerabili care au nevoie de aceste măsuri”, a declarat Franck Neel, președintele FPE.

În ceea ce privește discuțiile de pregătire pentru momentul 1 aprile 2025, când oficial, ar expira actuala schemă de compensare și plafornare în energie Daniel Apostol, directorul general al FPE a precizat că federația face parte din grupul  de lucru la nivelul Ministerului Energiei și nu numai. Mai mult, am lărgit dialogul și la nivelul partenerilor, respectiv a început discuții pe orizontală cu Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

„Ce pot să vă spun este că respectăm calendarul lucru pe care îl impune sau pe care ni-l propune mai corect spus Ministerul Energiei și vom participa la toate reuniunile de lucru provocate de minister”, a spus directorul general al FPE, Daniel Apostol.

„Într-adevăr, am început deja o discuție cu partenerii noștri cu care în care explorăm și încercăm să înțelegem care sunt punctele principale unde cădem de acord și suntem de aceeași părere că ar trebui ca acestea să se facă cunoscute. Am identificat câteva direcții comune, încă suntem în dezbateri. Deci există o bază de lucru atât la nivelul federației, cu Federația  ACUE, dar și Ministerul Energiei, încă nu avem concluzii certe pe care să vi le transmitem în momentul de față”, a precizat Raluca Covrig, director de Afaceri publice și comunicare în FPE.

De ce s-a rebranduit FPPG

„Ne-am asumat această reintitulare a federației pentru că ne-am asumat de fapt o misiune mai amplă, cea despre care am tot vorbit în ultimul an, apropo de viitorul energiei și nu numai de platformă, cât de adoptarea de către membrii noștri a noilor tehnologii”, a declarat miercuri Daniel Apostol.

Schimbarea vine în contextul în care membrii deja existenți și-au diversificat portofoliile, dincolo de petrol și gaze, iar asociațiile din afara FPPG au propus o poziționare comună în procesul de tranziție energetică și în dialog cu autoritățile.

„Și acest rebranding a venit pe de o parte din interiorul federației, de la membrii din care e compusă și la propria lor reorientare în business către noile tehnologii, și doi, uitându-ne în afară, dar nu în afară către asociații cu dorința de a le acoperi, ci în afară la procesul de tranziție energetică care este extrem de complex și care va acoperi întreaga economie. Și atunci această nevoie de rebranding a venit să satisfacă practic transformarea de facto care se întâmplă la nivelul membrilor, care își asumă investiții în proiecte de producere de energie și prin alte tehnologii. Asta justifică repoziționarea, repoziționare noastră deloc ca un element competitor pentru asociațiile existente și ca un element de coagulare a dialogului la nivelul federației”, a completat Daniel Apostol.

FPPG a fost înființată în 1991, cu scopul de a promova predictibilitatea și competitivitatea cadrului legislativ aplicabil în domeniul energiei, și are în componență 16 membri, care generează 95% din producția națională de petrol și gaze și cu aproximativ 26.000 de salariați.

Foto: Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Sursa: Gândul

CITEȘTE ȘI:

Gospodăriile pot primi câte 750 lei pentru montarea REPARTITOARELOR de energie termică. S. Burduja: E angajamentul nostru pentru familiile vulnerabile

Sebastian Burduja, în urma AJUTORULUI de stat de 3,9 miliarde pentru Complexul Valea Jiului: Am salvat 2000 de locuri de muncă

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu...
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Ce mânca părintele Arsenie Boca în Postul Crăciunului, de fapt. Care era mâncarea lui preferată
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Pun cauciucuri de iarnă cu indice de greutate diferit pe aceeași axă. E legal?
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Bizușa, „perla” Sălajului, lăsată de izbeliște. Pădurea a „înghițit” izvoarele termale
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea...